17 medlemmar och medföljande tog tåget över Öresundsbron den sista torsdagen i september för att besöka Gustafskyrkan i den danska huvudstaden, eller som den oftast kallas, den svenska kyrkan i Köpenhamn. Efter inledande kaffe och riktigt kaneliga och goda kanelbullar fick vi berättelsen om den vackra kyrkan av Ulrika Rückert Karlsson och Per Jönsson, den senare välkänd av de flesta av oss med sitt förflutet som glad och trevlig vaktmästare på SVT-Jägersro.

Gustafskyrkan invigdes 1911 av Sveriges kung Gustaf V, som också fick stå för namnet på kyrkan. Föga anade han att hans sonson, arvprinsen Gustaf Adolf, skulle ligga på lit de parade i Gustafskyrkan sedan han omkommit i en flygolycka på Kastrup 1947.

Här arbetar i dag sex personer inklusive präst och kantor. Prästens lön står svenska kyrkan för men övriga löner och kostnader måste man dra in på annat sätt. Det handlar om dop, begravningar och bröllop (ett bröllop går på 5 000 danska kronor, om någon skulle vara intresserad), men också om uthyrning av rum till besökare av Köpenhamn. Rum för två personer kostar 500 danska kronor och för en person 400 kronor. Med köpenhamnska mått mätt billiga priser.

En annan inkomstkälla är den ytterst populära julbasaren fredag-söndag sista helgen före advent med sina 4 000 besökare. Danmarks svenskfödda drottning Ingrid besökte alltid julbasaren och efter hennes bortgång har hennes dotter, prinsessan Benedikte, varit en flitig besökare. Att gifta sig här är populärt, även om antalet bröllop har gått ned kraftigt på senare år. I vår grupp fanns det två bröllopspar, Lars-Christer Paulsson och hans Boel och Marianne och Staffan Söderberg. De senare gifte sig redan 1965 och det var inte så oväntat, eftersom Staffans far var präst i kyrkan i många år och Staffan tillbringade större delen av sin ungdom här. Han berättade livfullt om sina lekar under kyrktaket och nere i de vindlande gångarna under kyrkan. De gångarna fick också den danska motståndsrörelsen möjlighet att gömma sig i under ockupationen av Danmark under andra världskriget.

En del av oss avslutade besöket med att kliva de hundra trappstegen upp i kyrktornet för att betitta de två kyrkklockorna. För att ytterligare avsluta promenerade några av oss till Nyhavn och intog några smørrebrød med tillhörande Tuborg. Och sen tog vi tåget tillbaka över bron. Hade besöket ägt rum på fredagen hade det varit mindre roligt, eftersom den danska polisen stängde av bron för både tåg och bilar i jakt på några tungt kriminella. Men det är en annan historia.

Text och bilder: Ingvar Ernblad

 

Våra guider, Ulrika Rückert Karlsson och Per Jönsson.

Staffan Söderberg, Per Jönsson, Hillevi Hennix och Marianne Söderberg.

Välkomstren.