I slutet av 1400-talet invigdes kyrkan i Gammelstad. Det tog 50 år att bygga den och ytterligare 200 år innan klocktornet uppfördes.

Redan på 1300-talet låg stadens/bosättningens hamn här och marknadsplatsen på nuvarande kyrkkulle. Senare flyttades hamnen längre ut mot Bottenviken till följd av markhöjningen.

De bönder, som hade lång väg till marknadsplatsen, måste ha någonstans att övernatta för att klara av  sina religiösa plikter och att hinna sälja sina varor på marknaden. Så kom stugorna i kyrkstaden att byggas. De fick både en religiös och en social funktion. Här var platsen att umgås på, träffa sina partners, gifta sig, leverera in jordbruksprodukter som skatt, ta del av kultur och gudstjänster och slutligen jordfästas. Försäljningen av lax till andra delar av Sverige var i början den viktigaste inkomstkällan.

Än idag har kyrkstaden med sina drygt 400 kyrkstugor en viktig social roll i samband med kyrkhelger och konfirmationsläger, berättade vår guide Rolf Olsson.

Gammelstad Kyrkstad

Kyllikki, Hanttis, Urban och Björg med guiden Rolf

Det som idag är Gammelstads kyrkstad var centrum för gamla Luleå, men när hamnen flyttades ett par mil närmare Bottenviken följde namnet Luleå med flytten och marknadsplatsen med sina kyrkstugor blev Gammelstad. Det dröjde till 1621 innan Luleå fick stadsprivilegier. I år firar staden 400 år.

Rolf proppade oss fulla med historiska fakta och berättelser om personer, som under olika tidsepoker var viktiga för kyrkstadens tillväxt. Sist fick vi  en grundlig presentation av kyrkan och vi avrundade besöket med sen lunch i Kaptensgården; ugnsstekt lax på en bädd av rostade rotsaker, lingondricka och kaffe med brownie toppad med grädde.

Gammelstads kyrkstad är ett av UNESCO:s 11 världsarv i Sverige.

 

Gammelstad Kyrkstad

Varje kyrkstuga är numrerad.

Rolf Olsson, guide i Gammelstads kyrkby

Rolf Olsson, guide i Gammelstads kyrkby, har tidigare jobbat för SR i Luleå och Stockholm.

Gammelstad Kyrkstad

Lunchtallrik i Kaptensgården Gammelstad Kyrkstad