I Stockholms vinkällare bjöd Karsten Thurfjell från SR:s kulturredaktion oss på oväntade och lyckade kombinationer av mat och vin den 5 maj.  Karsten som varit vinjournalist i många år är också ständig sekreterare i Gastronomiska akademin.

Stämning steg allteftersom nya glas kom in och vi fick smaka de fantastiska kombinationerna. Karsten kan konsten att underhålla så vi fick en mycket trevlig kväll.

Karsten berättade också om Svensk Gastronomi som han skrivit tillsammans med Carl Jan Granqvist.

Här är kombinationerna för den som vill prova på egen hand – prova särskilt gärna den billiga och utmärkta champagnen.

  1. Champagne och sushi

52077 Nicolas Brobergière Brut, Champagne, Frankrike 189:-

  1. Sauvignon Blanc och getost (helst Crottin de Chavignol)

5334 Menetou-Salon Les Thureaux 2019, Loire, Frankrike 129:-

  1. Vit Bourgogne och grillad tonfisk

2295 Blason de Bourgogne Macon-Villages Chardonnay 2020 105:-

  1. Pinot Noir och ugnsbakad ingefärslax

2974 Ruppertsberger Imperial Pinot Noir 2020, Pfalz, Tyskland 79:-