En strålande vacker sommardag i maj åkte vi till Malmö. Rikets 3:e stad har en gammal fin stadskärna, som genomkorsas av gågator. Mellan de anrika husen växer nya hus upp med en spännande arkitektur. Avsiktligt blandar man gammalt och nytt.
Vårt första stopp för fm-fika var vid Ringsegårdens Konst och Café.
Gårdens ägare, Håkan Jansson, har den största privata samlingen av Gunnar Brusewitz konst i världen. Över 600 verk lär han äga och då han gärna vill dela med sig av sin skatt byggde han Ringsegården och tar emot grupper på beställning. Utöver Brusewitz rymmer gården även verk av naturmålaren Lars Jansson – en stor beundrare av Brusewitz.
Efter incheckning i Malmö besökte vi Malmö Live – kongresskvarteret i Västra hamnen, som är något alldeles extraordinärt. 17 arkitekter inbjöds och segrade gjorde Christian Ahlmark. Stora konsertsalen har en akustik, som studerats och hämtats från Staatsoper i Wien. Den senare lär vara främst i världen ljudmässigt. 2017 hölls över 700 konserter. Till Malmö ringer stjärnor, orkestrar med solister från hela världen och vill komma dit och uppträda! Dessutom är byggnaderna originellt utsmyckade med konst både ute och inomhus.
Ett allaktivitets hus för barn och vuxna.
Malmöborna hoppar över lunchen för att komma till huset och sjunga i kör.
I samma kvarter passade Petter Stordalen på att bygga ett jättehotell , 25 våningar, 85 m högt med Zlatan-svit på vån 23. Hela våningen kostar 20.000:- per natt.
Efter Malmö Live hann vi med att besöka TV-huset i Kockums gamla lokaler.
På kvällen åt vi supé på vårt hotell med kollegor från Malmö och pratade minnen från arbetstiden.
Dag 2 hade vi samma förträffliga väder, ej tropiskt, och åkte då Rundan. Denna båttur går runt i kanalerna under 22 broar i innerstaden ut i hamnen till Turning Torso, Malmös landmärke.
Vi passerade även Malmöhus slott, en tid uppskattat fängelse då fångarna serverades fri sprit. Slottet är numera ett konstmuseum, som lär ha 40.000 verk.
På hemvägen stannade vi till i byn Uppåkra söder om Lund. 2 arkitekter vände sig på nittiotalet till fastighetsbolaget Jakri, grundat av bröderna Jan och Krister Berggren. Stadsdelen fick namnet Jakriborg och är byggt i pastisch, en arkitektur, som påminner om de gamla Hansastäderna i Tyskland under medeltiden.
1999 började inflyttningen och 2007 var 400 lägenheter uthyrda. Husen har brant, sluttande tak och små, pittoreska trädgårdar. Mark finns för 3500 lägenheter, vilket var målet. Stilen är uppskattad av många men häcklas av andra.
Efter en timmes promenerande bland husen var vi ganska trötta och beslöt att köra direkt hem utan stopp vid Laxbutiken i Falkenberg. Dags att smälta två ganska intensiva dagar i vackra Skåne. Tack, Ingvar Ernblad, för att du fixade det underbara vädret, som du lovade mig.
Text: Sonja Lundström
Foto: Göran Jemtsjö
Stefan Gustafsson (interiör TV-huset)