Huset är stadens äldsta bebodda byggnad. Det beställdes av fältherren, greven Lennart Torstensson, som 1648 utnämndes till generalguvernör över dåtidens Västra Götaland. Tyvärr hann greven aldrig bebo sitt hus utan dog i Stockholm. Huset övergick då till hustrun Beata de la Gardie. Byggnaden kallades även Kungshuset då Karl X Gustav bodde här. Han ville att Göteborg skulle vara rikets huvudstad med sitt utmärkta läge vid Västerhavet. Konungen dog i huset 13/2 1660 och stod på ”lit de parade” i audiensrummet, där höga ämbetsmän (och även vi) tas emot. Dagens kungahus har rum stående för sin räkning när de är i Göteborg. Dessa rum fick vi inte se.
Från 1700-talet har bara landshövdingar bott i huset. Tyvärr ingen kvinnlig sådan men Malte Jakobsson (1934-1950) var gift med en judinna, Emma. Han lät judar komma och bo i huset. Emma uppvaktades av fattiga stenhuggarhustrur från Bohuslän i behov av hjälp. Emma, designintresserad, åkte till Bohuslän och startade stickkurser. Kvinnorna utbildades och satt i hemmen och stickade vackra tröjor, som såldes ända bort till USA och Kanada. Så bildades Bohus Stickning. Dessutom införde hon en veckas betald semester på främmande ort. Något sådant hade man aldrig hört talas om.
En landshövding, som gett avtryck i historien, är Albert Ehrensvärd d.ä. i mitten av 1800-talet. Staden växte och hus skulle byggas. Men man fick endast uppföra två våningar i trä. Då kom förslaget att första våning skulle bestå av sten. Förslaget förkastades i byggnadsnämnden men överklagades till länsstyrelsen. År 1875 beviljades dispens av Ehrensvärd och 1895 blev det lagligt.
Residenset är ett vackert hus att besöka. Varje rum är inrett i olika stilar. Där finns Kungssalen med Lindome-möbler, ett inrett med Carl Malmsten och ett med Svenskt Tenn-design bl.a. Svenska konstnärer är representerade på väggarna. I stora sessionssalen är hela väggarna målade av Bohusläns Carl Wilhelmsson 1926-1927. Motiven är stenhuggeri, havet och landsbygden. Där finns även en praktfull Kungsstol. Den 25/1 1935 blev huset byggnadsminnesmärkt av Kungl. Majt.
Allt detta och mycket därtill berättade vår kunnige och trevlige guide Henrik Frykman. Hans uppgift är även att assistera landshövding Anders Danielsson när han får gäster från Sverige och utlandet. Säkert ett mycket intressant arbete. Vi avslutade besöket med kaffe och hembakad, frasig äpplekaka bakad av husfrun.