Nya Skeppsbron var avgångsplats för stadspromenaden i Umeå som Kaarina Honkanen – auktoriserad guide i Umeå och RTPK-medlem – ledde onsdag den 1 september.

Tullkammaren som intogs av Lokalradion 1976 finns kvar vid kajen som fått nytt namn. Intill ligger numera Väven som är ett hus för kulturdriven tillväxt med krog, hotell, kvinnohistoriskt museum och stadsbibliotek bland annat.

Tullkammaren i bakgrunden. Kaarina Honkanen berättar för Lennart Åström, Sonja Mannberg,   Katarina Lidström, Clarie Andersson och Henrik Burman.

Promenaden leder längs älvkanten. Där har den nya Årstidernas park nyskapats på gamla Rådhusparkens plats för att ge Rådhuset tillbaka sina framsida mot älven. Utmed älven hittar vi också det slottsinspirerade Handelsbankshuset och gamla brandstationen med riddarborgskänsla, det gamla varmbadhuset återställt exteriört men interiört nu avsett för företags kontor.

Gamla apotekarvillan och gamla läkarvillan, numer Hemmakväll respektive hotell, byggda med inspiration av italiensk renässans ligger intill. Kulturminnet Moritzka gården som flyttades och till hälften brändes av protesterande ungdom (?) på åttitalet för att sen bli huvudkontor för kommunala bostadsbolaget, är granne med gamla brukspatronens Scharinska villan ritad av Ragnar Östberg, tidigare studenternas nöjespalats och nu inköpt att bli företagshotell.

Väven med renoverade Stora hotellet i bakgrunden. Promenaden med Abbey Road-känsla går
österut mot Årstidernas park.

Tvärs över gatan ligger stadsdirektörens skapelse Ringstrandska villan byggd till MoDo:s skogschef med just det namnet. Senare landshövding. Och som en tanke: Diagonalt över Storgatan har vi landshövdingens residens. Ett kvarter längre bort ståtar gamla fängelset från 1861, som i modernismens anda utformades enligt modell amerikanska fängelser med en cell per fängslad, en av två byggnader som klarade stadsbranden 1888.

Avrundning vid Scharins gamla mekaniska verkstad som blivit konstnärligt campus med Arkitekthögskola, Bildmuseum, Designhögskola och Konsthögskola. Tack Kaarina!

Text och foto: Tommy Engman.