På St Annæ Plads i Köpenhamn ligger Sveriges ambassad i Danmark, inte långt från kända Köpenhamnsmiljöer som Kongens Nytorv, Strøget och Nyhavn. Torsdagen 21 april tog sig 18 glada medlemmar från RTPK-Syd över Öresundsbron för ett besök på ambassaden. Den palatsliknande ambassadbyggnaden uppfördes redan 1750 och har varit svensk ambassad sedan början på 1920-talet.
TILLFLYKT FÖR DANSKA JUDAR
Under andra världskriget spelade ambassaden en roll genom att ta emot danska judar som jagades av nazisterna och det förekom också hemliga möten på ambassaden med den danska motståndsrörelsen.Vi togs emot av Sanna Holmqvist, välkänd av de flesta av oss i sin roll som reporter på Sydnytt. Sen fyra år tillbaka är Sanna kommunikatör på ambassaden.
SVENSKA AMBASSADER
Efter kaffe och kaka berättade ministerrådet Sven Östberg om verksamheten på ambassaden och arbetet som svensk diplomat utomlands. Sverige är på plats i närmare hundra länder med ambassader, konsulat och andra former av representation. I Köpenhamn arbetar tre s k utsända och sju lokalanställda.
KOM INTE TILL OSS OM NI FÅR PROBLEM
De svenska ambassaderna i Norden och i Baltikum skiljer sig från övriga i världen genom att inte hjälpa svenskar som på något sätt råkat illa ut i Danmark, t ex tappat passet, blivit rånade eller akut sjuka. Då får man vända sig till danska myndigheter eller dansk polis.
FRÄMJA SVERIGE
Ambassadens uppgift är sammanfattningsvis ”att främja Sverige”. Det gör man bl a genom events, nätverksträffar och med föredrag. Ambassaden har också mycket kontakt med UD och Regeringskansliet som är intresserade av hur Danmark sköter olika frågor som t ex covidrestriktionerna.
SVENSK DESIGN OCH KONST
Vi fick också en rundvandring med Sanna, som berättade om den vackra inredningen med främst svensk design och konstverken gjorda av svenska konstnärer, båda moderna och äldre.
Efter mötet drog vi i det vackra vårvädret till en dansk kro för en øl och ett smørrebrød.
Text och bilder: Ingvar Ernblad
Sanna berättar om den vackra inredningen med svensk design och svensk konst för bl a Jeanette Lundborg, Kenneth Sundin och Anders Berg.