En liten men naggande god grupp med RTPK-are från Syd tog sig från Malmö till Kristianstad den 20 september för att öka på sina kunskaper om den svenska filmens absoluta pionjärtid. Vi besökte nämligen Filmmuseet i Kristianstad, där vi fick kliva in i Sveriges allra första filmateljé, bevarad och återställd i originalskick från 1909. I den lilla ateljén stod orginalkulisserna från en av de tidigaste stumfilmerna och det stora glastaket gav ljus åt inspelningarna. De flesta filmerna gjordes sommartid, eftersom ljuset då var längst och bäst.

Den förmodligen första svenska stumfilmen gjordes i Kristianstad 1907 och handlade om bonde som sålde sin ko och sin blev bestulen på pengarna. Den elake boven åkte givetvis fast. Filmen blev så usel att den aldrig visades!

Den första som spelfilmen, Värmlänningarna, gjordes 1909 och regisserades av en av svensk films pionjärer, Charles Magnusson, och inomhusscenerna togs i den lilla ateljén, som vi besökte. Men det var också exteriörscener, bl a skulle man filma när Anna skulle försöka dränka sig. Skådespelerskan kunde inte simma och vägrade att göra scenen. Då klev en av filmarbetarna in och gjorde den första stuntscenen i den svenska filmhistorien, iklädd peruk och Annas klänning. Scenen blev utmärkt rent filmiskt, men stuntmannen fastnade i sjöns dyiga botten och var ytterst nära att drunkna. Dock drogs han till slut upp!

Efter Filmmuseet åt vi en utmärkt lunch på Regionmuseets restaurang.

Text och bilder: Ingvar Ernblad

Klart för inspelning. Kulisserna orginal från 1909.

Vår guide Vivi-Ann och Jeanette Lundborg framför kulisserna.

Peter Sundblad studerar filmkamera från stumfilmstiden. Kameran vevades för hand av fotografen. Två varv per sekund gav optimal hastighet åt filmremsan.